Terug
Carnaval Aalst Koentje

Aalst Carnaval - KBA lanceert Reuzenmanifest

05 december 2022 18:57

Aalst Carnaval - KBA lanceert Reuzenmanifest
KBA lanceert Reuzenmanifest

Het Kommetee tot Behaad van den Aftelkalender (KBA) overhandigde een manifest aan schepen van Erfgoed Karim Van Overmeiren!

Met hun manifest wil het KBA de zorgwekkende toestand van de Aalsterse reuzenfamilie aan de kaak stellen. Ze roepen het stadsbestuur op om die Aalsterse reuzenfamilie in ere te herstellen. Schepen Van Overmeire toont zich alvast bereid om met het KBA rond de tafel te zitten...
Het KBA, de groep achter de Aalsterse aftelkalender naar Vastenavond, maakt zich zorgen over de toestand van de Aalsterse reuzenfamilie!

Eerder kon het KBA de Aalsterse aftelkalender al van de ondergang redden en nu willen ze hetzelfde doen met de Aalsterse reuzen.
Ze besloten daarom om een manifest op te maken en dit te overhandigen aan het Aalsterse stadsbestuur.

Het manifest werd meeondertekend door een vijftigtal Aalstenaars, waaronder leden van De Prinsencaemere, De Prinsengarde, De Blaa Biskoppen, De Cantinières van d’Aa Garde, De Aalsterse Gilles, Tejooter Aabazjoer, De Draeckenieren, Vredon, Vereniging voor Aalsters Kultuurschoon en Koninklijke Harmonie De Oude Garde. Ook priester Dirk Moereels en oud-burgemeester Anny Aelbrecht steunen de actie van het KBA.



Volgens het KBA is de Aalsterse reuzenfamilie, die deel uitmaakt van het Aalsterse DNA, aan een grondige opfrissing toe.

In de jaren ’80, toen reuzen Iwein en Lauretta bijna uit de stoet verdwenen, werd al eens geprotesteerd tegen de erbarmelijke staat van de stadsreuzen.
Het waren toen De Stopnoillekes die dit onder de aandacht brachten en voor een nieuw reuzenpaar zorgden.
De huidige toestand van de reuzen is nog niet zo dramatisch als toen, maar het KBA wil tijdig aan de alarmbel trekken om een situatie als 35 jaar geleden te voorkomen.
Ze vragen daarom in hun manifest aan het stadsbestuur om meer zorg te dragen voor de Aalsterse reuzenfamilie.


KBA:
“Jaarlijks is het bang afwachten of de motor van ons Ros Balatum nog zal starten, zit er een vlek meer op de gewaden van Iwein en Lauretta, zien we Ons Paula alsmaar minder bewegen en gaan de koppen van Floreken en Florisken er zienderogen op achteruit.”
Twee weken geleden trokken Michel Van Brempt, Lieven Goubert, Sören Delclef en Gert Kiekepoos naar Wieze, waar De Prinsencaemere op dat ogenblik alles in gereedheid bracht voor het Oilsjers Zangpalois.

Ze kleefden er zich, samen met Prinsen Carnaval Alex De Kegel en Yvan De Boitselier, symbolisch vast aan Reus 'Ons Paula'...
Het manifest, waar ook in opgeroepen wordt om enkele verloren gegane reuzen opnieuw tot leven te wekken, werd daarna overhandigd aan schepen Karim Van Overmeire, die de leden van het KBA in januari zal uitnodigen voor een gesprek.

De actie van het KBA maakt deel uit van een promotiecampagne voor hun nieuwe aftelkalender, die op vrijdag 9 december om 20u30 voorgesteld zal worden in café De Belskes


Reportage: ©Carnavalaalstkoentje i.s.m. ©KBA
Foto's & Sfeerfilm: ©KBA, ©Bjorn Van Ryckeghem, ©Krantenarchief 1957 & 1946


Het Manifest zelf (élke foto kun  je vergroten door erop te KLIKKEN):