Terug
Gazet Ajoin

‘Noig’: Aalst Carnaval van vroeger tot nu in nieuw carnavalsboek

09 december 2022 17:28
‘Noig’: Aalst Carnaval van vroeger tot nu in nieuw carnavalsboek
‘Noig’: Aalst Carnaval van vroeger tot nu in nieuw carnavalsboek
Aalst is een carnavalsboek rijker. Het boek draagt de titel Noig en biedt een overzicht van goed een eeuw Aalst Carnaval. Noig ligt vanaf 6 februari 2023 in de boekenhandel en kost 39,99 EUR. Wie het carnavalsboek cadeau wil doen kan alvast een voucher onder de kerstboom droppen. De voucher is vanaf zaterdag 10 december te koop in het toeristisch infokantoor op de Hopmarkt of via de webshop.

De aanleiding
Waarvoor staat Aalst Carnaval? Zijn er grenzen en waar liggen die dan? Waar ligt de oorsprong van die jaarlijkse driedaagse uitspatting die onze stad zo op de kaart zette? En wat vormt het specifieke DNA van Aalst Carnaval? Auteurs Jan Louies en Jan Moens trachten een antwoord te bieden op deze vragen. Dat doet ook burgemeester Christoph D’Haese in het eerste én in het laatste woord en vooral zonder een blad voor de mond te nemen. Noig tracht zo een hedendaags vervolg te breien op de publicatie van het boek ‘Aalst Karnaval’, een niet meer verkrijgbaar naslagwerk uit 1975 van Jos Ghysens, Karel Baert, Frans Wauters en Fons Singelyn.

De auteurs
Aalstkenner en voormalig leerkracht Jan Louies, maakte als lid van carnavalsgroep Noig de censuurslag van dichtbij mee. Louies is vandaag nog steeds één van de drijvende krachten achter de koepel van de ‘Losse groepen’. Ook voor kunsthistoricus en archeoloog Jan Moens kent de Aalsterse carnavalsstoet al lang geen geheimen meer. Ook met zijn losse groep Erremet zocht hij al enkele malen de grenzen van de bijtende Aalsterse spot en satire op. Samen werkten ze vorig jaar op vraag van de Academie voor Carnavalskunsten al aan een reeks lezingen en podcasts over Aalst Carnaval. Samen met Katrien Wauters en Bram Leyman, communicatiedeskundigen bij de stad en redacteurs bij het stadsmagazine CHIPKA, bundelden Jan en Jan hun kennis over het ontstaan en het verloop ons Aalsterse volksfeest tot vandaag. Bram De Baere, ontwerper van de carnavalshuisstijl, zorgde voor een gepaste cover en de illustraties. Dit alles gekruid met tal van anekdotes, vaak nooit eerder gepubliceerde foto’s uit privé-collecties en met markante persfoto’s. En ja, ook in de fotokeuze blijven de auteurs naam van het boek trouw. Want Aalst Carnaval is Disneyland niet. Aalst Carnaval is Noig!

Foto's ©Swirko