Terug
Gazet Ajoin

Landbouwers hebben een toekomst in Aalst, er zijn nog 106 landbouwbedrijven

08 februari 2023 07:00
Landbouwers hebben een toekomst in Aalst, er zijn nog 106 landbouwbedrijven
Landbouwers hebben een toekomst in Aalst, er zijn nog 106 landbouwbedrijven

Schepen van landbouw Katrien Beulens (N-VA) heeft een Landbouwbeleidsplan klaar dat afgelopen dinsdag op de gemeenteraad werd goedgekeurd. Leefbare landbouwbedrijven op Aalsters grondgebied zijn volgens haar geen automatisme maar vragen duidelijke beleidskeuzes: “Op dit ogenblik is 40% van ons grondgebied bestemd voor landbouw en is een derde effectief als landbouwgrond in gebruik. We hebben nog 106 landbouwbedrijven. Iedereen weet dat de landbouw onder zware druk staat. Als stadsbestuur willen we met dit landbouwbeleidsplan duidelijk maken dat we landbouw belangrijk vinden en dat de boeren bij ons een toekomst hebben.”

De voorzitter van de Landbouwcomice Eric Lievens vult aan: “In het Landbouwbeleidsplan worden concrete en haalbare doelen gedefinieerd door de Stad Aalst om de lokale land- en tuinbouw toekomstzekerheid te bieden.”
`
Katrien Beulens wil in de eerste plaats inzetten op de bereikbaarheid van de percelen. “Dat is een veel gehoorde klacht. Een te grote versnippering van de gronden gekoppeld aan een soms problematische toegang voor de grotere hedendaagse landbouwmachines jaagt de landbouwers onnodig op kosten. Dat is iets waar we als stadsbestuur meer aandacht voor kunnen hebben,” zegt ze.

Daarnaast verpachten de stad en het OCMW ook heel wat landbouwgrond. “Ook dat is een instrument waar we gebruik van moeten maken. De regels die voorrang geven aan lokale en aanliggende boeren moeten correct toegepast worden. Daar gaan we strenger op toezien,” zegt Beulens. Ze wil de Aalsterse landbouwers ook helpen met de noodzakelijke transitie om rendabel te blijven, klimaatrobuuster te worden en meer in te zetten op de korte keten: “Landbouw is voor mij een essentiële economische sector. Gezonde landbouwbedrijven zijn belangrijk om onze omgeving zoveel als mogelijk duurzaam en groen te houden. Met dit landbouwbeleidsplan hebben we als lokaal bestuur een goed instrument om dit mee mogelijk te maken.”

Foto Stad Aalst