Terug
Gazet Ajoin

UNIZO Aalst schenkt € 4000 aan Team Freekje!

17 maart 2023 14:59
UNIZO Aalst schenkt € 4000 aan Team Freekje!
UNIZO Aalst schenkt € 4000 aan Team Freekje!

De Aalsterse afdeling van de Unie van Zelfstandige Ondernemers, oftewel UNIZO, organiseerde op 19 november 2022 de Hoogmis van de Aalsterse Ondernemer – een unieke gala-avond voor en door ondernemers, kmo’s en vrije beroepen. De avond werd een succes en er werd maar liefst € 4000 ingezameld. Een bedrag dat ze nu schenken aan de VZW Team Freekje.

Freekje zeg je?
De 39-jarige mama uit Aalst werd op nieuwjaarsnacht 2015 getroffen door een bloeding in de hersenstam. Sindsdien lijdt ze aan het locked-in syndroom (LIS), een aandoening waarbij ze ‘opgesloten’ zit in haar eigen lichaam. Eenvoudig uitgelegd is Freekje bij haar volle verstand. Ze ziet, ze ruikt, ze voelt, ze hoort, maar ze kan niet meer bewegen of communiceren door een volledige verlamming. Of zeggen we beter ‘kon’? Want sinds haar infarct is ze niet opgehouden met wroeten en vechten. Op pure wilskracht zette ze letterlijk en figuurlijk haar eerste stappen, leerde ze weer slikken, haar hoofd draaien ... en probeert ze woord voor woord opnieuw een gesprek aan te knopen.

Probleem
Door de ontoegankelijkheid van tal van horecazaken en winkels kan Freekje onvoldoende deelnemen aan het sociale leven in Aalst. Daar wil de vzw verandering in brengen. Via flyers en een promofilmpje maakten ze de Aalsterse zelfstandigen al warm om te investeren in een ‘bellend vlak’, een draagbaar en verplaatsbaar metalen oprijvlak, in combinatie met een draadloze bel. “Toen wij op zoek waren naar een ondernemersgerelateerd doel om de opbrengst van de avond te schenken, konden wij niet rond de VZW Team Freekje en haar inspanningen om de handel en horeca toegankelijker te maken. Het sluit naadloos aan bij ons streven naar een toegankelijker en bereikbaarder winkelgebied”, zegt Freek Van Neck van Unizo Aalst. “Met de € 4000 van UNIZO willen we nu ook de paskamers en toiletten toegankelijker maken”, klinkt het bij de vzw. “Vaak kunnen we met kleine aanpassingen of hulpmiddelen een wereld van verschil maken voor minder mobiele mensen. Bovendien zorgt dit voor meer koopkracht bij de Aalsterse ondernemers. Win-win.”

Foto UNIZO