Terug
Gazet Ajoin

Wereldwaterdag op 22 maart 2023

18 maart 2023 07:00
Wereldwaterdag op 22 maart 2023
Wereldwaterdag op 22 maart 2023

Benieuwd naar je eigen watervoetafdruk? Ontdek wat dit betekent, hoe groot jouw watervoetafdruk is en hoe je die kan verkleinen tijdens de Vlaamse Waterdagen van 18 tot 26 maart.

In een winkelpand van de Passage Pieter van Aelst galerij kan je de tentoonstelling ‘Het Waterhuis’ bezoeken. Dit is een interactieve tentoonstelling met tips om waterbewust te leven. Er zijn filmpjes over het thema en interactieve elementen om fictief boodschappen te doen of je persoonlijke watervoetafdruk te berekenen. Daarnaast komen het thema waterkwaliteit en de weg die water aflegt (van ongezuiverd tot drinkwater) aan bod in een minitentoonstelling van de VMM. Op donderdag 23 maart zal een expert van de VMM doorlopend een demo voorzien met een multiparameteropstelling en een presentatie van realtime metingen in Vlaamse rivieren.

In het centrum van Aalst zullen van 18 tot en met 26 maart acht watertanks van elk 1 000 liter worden opgesteld. Deze tanks stellen het gemiddeld waterverbruik per persoon in België voor: 7 400 liter! Wie had gedacht dat de gemiddelde Belg elke dag (rechtstreeks en onrechtstreeks) zo’n enorm volume aan water verbruikt?! Op verschillende infopanelen die zijn bevestigd aan de watertanks, helpen figuren ons begrijpen hoeveel water onze dagelijkse gewoontes opslorpen. Dankzij een QR-code kan je ter plekke je eigen watervoetafdruk berekenen.

Foto (*)